BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESIPI(1)

 


Ayam Panggang Berjus

⭐⭐⭐⭐⭐        3,881 Penilaian   |   2,912 Ulasan   |    426 Gambar

 

Ini adalah resipi nenek saya untuk ayam panggang. Kami ialah orang Jerman dan dia selalu melakukannya dengan cara ini sepanjang masa. Saya tidak pernah mempunyai ayam panggang berjus sebelum ini; muslihat kecil ini berjaya dan membuatkan orang yang memakannya terdiam. Ia lucu. Kami menggigit saderi selepas itu.

 

 

Bahan-bahan

        1 (3 paun) ayam keseluruhan, giblet dikeluarkan

        Garam dan lada hitam secukup rasa

        1 sudu besar serbuk bawang, atau secukup rasa

        ½ cawan marjerin, dibahagi

        1 tangkai saderi, daun dikeluarkan

 

 

Cara-cara

  Langkah 1

Panaskan ketuhar hingga 350 darjah F (175 darjah C).

 

 Langkah 2

Letakkan ayam di dalam kuali, dan peri dengan garam dan lada. Taburkan ke dalam dan ke luar dengan serbuk bawang. Letakkan 3 sudu besar marjerin di rongga ayam. Susun boneka marjerin yang tersisa di bahagian luar ayam. Potong saderi menjadi 3 atau 4 keping, dan letakkan di rongga ayam.

 

 Langkah 3

Bakar tanpa tertutup 1 jam 15 minit di dalam ketuhar yang dipanaskan terlebih dahulu, hingga suhu dalaman minimum 180 darjah F (82 darjah C). Angkat dari api, dan perasakan dengan marjerin cair dan titisan. Tutup dengan aluminium foil, dan biarkan berehat kira-kira 30 minit sebelum disajikan.

 

Petua

Baca pilihan kami untuk alat dapur terbaik untuk menjadikan memasak resipi kegemaran anda lebih mudah.

 

Fakta pemakanan

Setiap hidangan:

423 kalori; protein 30.9g; karbohidrat 1.2g; lemak 32.1g; kolesterol 97mg; natrium 661.9mg. Pemakanan Penuh

 

RUJUKAN:

Allrecepis. (2020). Juicy Roasted Chicken. Diakses pada 29 Disember 2020 daripada https://www.allrecipes.com/recipe/83557/juicy-roasted-chicken/

 

Berikut adalah bukti kehadiran saya pada minggu ke-10.




BBN3402SATU2020: PENTERJEMAHAN BERBANTUKAN KOMPUTER

Saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada Prof N kerana mendidik dan mencurahkan ilmu kepada saya. Semester ini agak sedih kerana ti...