Ayam Panggang Berjus
⭐⭐⭐⭐⭐ 3,881 Penilaian
| 2,912 Ulasan | 426 Gambar
Ini adalah resipi nenek
saya untuk ayam panggang. Kami ialah orang Jerman dan dia selalu melakukannya
dengan cara ini sepanjang masa. Saya tidak pernah mempunyai ayam panggang
berjus sebelum ini; muslihat kecil ini berjaya dan membuatkan orang yang
memakannya terdiam. Ia lucu. Kami menggigit saderi selepas itu.
Bahan-bahan
1 (3 paun) ayam keseluruhan, giblet dikeluarkan
Garam dan lada hitam secukup rasa
1 sudu besar serbuk bawang, atau secukup rasa
½ cawan marjerin, dibahagi
1 tangkai saderi, daun dikeluarkan
Cara-cara
☑ Langkah 1
Panaskan ketuhar hingga
350 darjah F (175 darjah C).
☑ Langkah 2
Letakkan ayam di dalam
kuali, dan peri dengan garam dan lada. Taburkan ke dalam dan ke luar dengan
serbuk bawang. Letakkan 3 sudu besar marjerin di rongga ayam. Susun boneka
marjerin yang tersisa di bahagian luar ayam. Potong saderi menjadi 3 atau 4
keping, dan letakkan di rongga ayam.
☑ Langkah 3
Bakar tanpa tertutup 1
jam 15 minit di dalam ketuhar yang dipanaskan terlebih dahulu, hingga suhu
dalaman minimum 180 darjah F (82 darjah C). Angkat dari api, dan perasakan
dengan marjerin cair dan titisan. Tutup dengan aluminium foil, dan biarkan
berehat kira-kira 30 minit sebelum disajikan.
Petua
Baca pilihan kami untuk
alat dapur terbaik untuk menjadikan memasak resipi kegemaran anda lebih mudah.
Fakta pemakanan
Setiap hidangan:
423 kalori; protein
30.9g; karbohidrat 1.2g; lemak 32.1g; kolesterol 97mg; natrium 661.9mg.
Pemakanan Penuh
RUJUKAN:
Allrecepis. (2020).
Juicy Roasted Chicken. Diakses pada 29 Disember 2020 daripada https://www.allrecipes.com/recipe/83557/juicy-roasted-chicken/
Berikut adalah bukti
kehadiran saya pada minggu ke-10.