Mac dan Keju buatan
sendiri
⭐⭐⭐⭐⭐ 2,518 Penilaian
| 1,897 Ulasan | 455 Gambar
Ini adalah mac dan keju
kaya yang enak. Hidangkan dengan salad untuk makan malam tanpa daging. Semoga
anda menikmatinya.
8
auns makaroni siku yang tidak dimasak
2
cawan keju Cheddar yang diparut tajam
½
cawan keju Parmesan parut
3
cawan susu
¼
cawan mentega
2 ½ sudu tepung serba guna
2 sudu mentega
½ cawan serbuk roti
1 cubit paprika
Cara-cara
☑ Langkah 1
Masak makaroni mengikut
arahan pakej.
☑ Langkah 2
Dalam periuk, cairkan
mentega atau marjerin dengan api sederhana. Kacau tepung secukupnya untuk
membuat roux. Masukkan susu ke roux perlahan-lahan,
kacau selalu. Kacau keju, dan masak dengan api kecil hingga keju cair dan
kuahnya pekat sedikit. Masukkan makaroni ke atas pinggan besar, dan tuangkan
sos ke atas makaroni. Kacau hingga sebati.
☑ Langkah 3
Cairkan mentega atau
marjerin dalam kuali dengan api sederhana. Masukkan serbuk roti dan coklat.
Sebarkan makaroni dan keju hingga tutup. Taburkan dengan sedikit paprika.
☑ Langkah 4
Bakar pada suhu 350
darjah F (175 darjah C) selama 30 minit. Hidangkan.
Fakta pemakanan
Setiap hidangan:
858 kalori; protein
37.7g; karbohidrat 66.7g; lemak 48.7g; kolesterol 141.6mg; natrium 879.3mg.
Pemakanan Penuh
RUJUKAN:
Allrecepis. (2020).
Homemade Mac and Cheese. Diakses pada 29 Disember 2020 daripada https://www.allrecipes.com/recipe/11679/homemade-mac-and-cheese/
Berikut adalah bukti
kehadiran saya pada minggu ke-10.